به گزارش شهرآرانیوز، گزارش جدید بانک مرکزی از «تحولات معاملات بازار مسکن شهر تهران در فروردینماه سال ۱۴۰۳» که برگرفته از آمارهای خام سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات کشور است، توسط اداره بررسیها و سیاستهای اقتصادیبانک مرکزی تهیه و منتشر شد. این گزارش اگر چه نشان میداد که متوسط قیمت یک متر مربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاههای معاملات ملکی شهر تهران ۸۱۶.۳ میلیون ریال بوده و نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۰.۲ و ۲۲.۹ درصد افزایش دارد و چندان نمیتواند در خور توجه باشد، اما همین رشد اندک هم نشان داد که بازار مسکن در هر حالتی حتی راکد به لحاظ خرید و فروش هم افزایش یابد.
نکتهای که در گزارش اخیر بانک مرکزی قابل تامل است این است که بازار مسکن در فروردین ماه امسال همچنان در رکود قرار دارد. در فروردینماه سال ۱۴۰۳، تعداد آپارتمانهای مسکونی معامله شده در شهر تهران به ۱.۵ هزار واحد مسکونی رسید که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۷۵.۶ و ۱۴.۲ درصد کاهش نشان میدهد.
بررسی توزیع تعداد واحدهای مسکونی معامله شده در شهر تهران به تفکیک عمر بنا در فروردینماه سال ۱۴۰۳ حاکی از آن است که از مجموع ۱۵۰۸ واحد مسکونی معامله شده، واحدهای تا ۵ سال ساخت با سهم ۳۰.۱ درصد، بیشترین سهم را به خود اختصاص دادهاند.
اما کارشناسان و فعالان بازار مسکن معتقد هستند که مسکن هنوز خود را با دلار ۶۰ هزار تومانی وفق نداده است و اگر بخواهیم منصفانه با قیمت مسکن برخورد کنیم باید اذعان کنیم که قیمت مسکن هنوز با دلار ۴۰ هزار تومانی خود را نشان میدهد.
احمد رضا مختاری یکی از مشاوران املاک به گفت: این روزها بازار مسکن هنوز قیمتهای خود را پیدا نکرده است و به نوعی هنوز بازار مسکن گیج است. هر چند باید پذیرفت که تورم در تمام کالاها رخ داده است و بی انصافی است که بگوییم مسکن نباید گران شود.
او ادامه داد: هنوز مسکن با دلار ۴۰ هزار تومانی و حتی ۵۰ هزار تومانی خود را وفق داده است و هنوز به دلار ۶۰ هزار تومانی عادت نکرده است.
اما فردین یزدانی کارشناس اقتصاد مسکن در پاسخ به این پرسش که علیرغم اینکه مسکن در رکود به سر میبرد، اما گزارش اخیر بانک مرکزی نشان داد که قیمت مسکن ولو اندک افزایش دارد؟ گفت: دلیل اصلی افزایش قیمت مسکن در این روزها میتواند در درجه اول افزایش ۴۰ تا ۴۵ درصدی هزینههای ساخت باشد.
او ادامه داد: افزایش هزینههای ساخت عمدهترین دلیل این روزهای رشد قیمت مسکن در بازاری که در حالت رکود به سر میبرد باشد. به هر حال همه به خوبی میدانیم که بازار مسکن در رکود به سر میبرد و نمیتوان این رشد قیمت که چندان هم زیاد نیست بر گردن بازار و معاملات مسکن دانست.
مدیر علمی طرح جامع مسکن تصریح کرد: باید در این خصوص نیز تاکید داشت که وقتی بازار مسکن راکد است قیمت هر کالایی نیز ثابت باقی بماند، اما به هر افزایش قیمت نهادههای تولید مسکن در چند ماه اخیر باعث شده تا اکثر سازندهها با قیمتهای بالا نسبت به سال گذشته واحد مسکونی خود را تکمیل کنند. پس با این اوصاف نمیتوان انتظار داشت که قیمت مسکن ثابت باقی بماند.
یزدانی تاکید کرد: هر چند در گزارش اخیر بانک مرکزی هم اگر دقت کنید قیمتها خیلی افزایشی نبوده است، اما به هر حال همین که ثابت نبوده و نسبت به ماه گذشته حدود ۲۲ درصد رشد داشته است این بدین معنی است که مسکن هم کالایی است که دارای هزینههای تولید است و حتی اگر در رکود به سر ببرد باز هم افزایش قیمت خواهد داشت.
منبع: اقتصادآنلاین